Podstawy kuchni francuskiej świadczą o wielu możliwych sposobach na przygotowanie składników za pomocą noża – od prostego krojenia w kostkę, przez szatkowanie na pióra, aż do cięcia „w zapałkę”, czyli tak zwane Julienne. Każda z technik wymaga wieloletniej pracy, by mistrzowsko się nią posługiwać, a kucharze, którzy nimi władają, są szanowani w swoim środowisku. Na szczęście, dzisiaj w celu osiągnięcia idealnych kostek czy pasków potrzebne są jedynie szatkownice do warzyw elektryczne lub ręczne.
Szatkownica do warzyw – ręczne lub elektryczne krojenie składników
Największym plusem posiadania szatkownicy jest możliwość uzyskania idealnego efektu bez konieczności uczenia się obsługi umiejętności krojenia. Twoim zadaniem będzie jedynie ustawienie odpowiedniej nakładki, a warzywa po chwili będą w wybranej przez Ciebie formie. Dla restauracji oraz barów nabycie opisywanego urządzenia oznacza znaczną oszczędność czasową, ponieważ, szczególnie modele elektryczne, są w stanie w bardzo szybkim tempie przygotować dużą ilość składników na dany dzień.



